Ne place sau nu, digitalizarea a pătruns în viețile noastre și ne-a schimbat complet modul de interacțiune. Că vorbim de Facebook, de TikTok, de Instagram, de LinkedIn sau orice altă rețea socială, se cuvine să avem în vedere faptul că toate aceste platforme sunt nici mai mult, nici mai puțin decât niște excelente spații de interacțiune și de întâlnire a brandurilor cu publicul țintă.
În cazul în care vă interesează să aflați detalii despre numărul de oameni și vârstele acestora pe diverse platforme de socializare, vă recomand Statista.com sau datareportal.ro. Ce vreau eu să vă spun pe scurt este că oamenii sunt tot mai prezenți pe rețelele de socializare și tind să aibă și anumite comportamente mai evidente, ceea ce va aduce obligatoriu câteva schimbări în privința trendurilor în marketing și brand personal, atât în viitorul mai îndepărtat, cât și în anul de care nu ne mai desparte decât câteva zile.
Pentru că vorbim de socializare, vorbim implicit de oameni. S-a observat că, în cursul anului 2023, comportamentul oamenilor pe internet se caracterizează printr-o tendință pregnantă de a se aduna în grupuri de interes. De ce? Pentru că acolo se simt înainte de toate auziți și înțeleși și simt că găsesc punctual răspunsul la întrebările care îi frământă și soluții punctuale pentru nevoile și problemele cu care se confruntă. Această tendință va face ca oamenii să treacă puțin dincolo de brand și să se îndrepte spre zona în care li se oferă empatie, în acele arii în care umanitatea e pusă la loc de cinste.
Acest fenomen va obliga brandurile, personale sau de companie, să se muleze pe noile tendințe ale celor pe care îi vizează și să înțeleagă că, dincolo de imagine și logo, au de scos în față oamenii. Iar oamenii pe care îi scot în față ar trebui să înțeleagă că e nevoie să vorbească pe limba celor la care își trimit mesajele.
Prin urmare, dacă urmărești să rămâi în atenția publicului tău și în 2024, iată care sunt principalele 5 lucruri pe care să le faci pentru a rămâne conectat la publicul tău și a fi în trend și în 2024:
1. Creează o comunitate activă – poate fi vorba despre un grup de Facebook sau o altă comunitate pe o altă rețea pe care știi că îți găsești targetul. Contează însă să rămâi conectat acolo și să îți menții publicul activ prin informații și oferte care să răspundă 100% așteptărilor și nevoilor acestuia. Este unul dintre modurile sigure prin care poți crește loialitatea față de brand prin construirea de relații de durată cu oamenii din spatele logo-ului.
2. Ia în calcul mesageria privată – WhatsApp și Telegram sunt numai două exemple care îți pot fi de folos. Există deja tendința oamenilor de a își lua informațiile din grupuri pe care le consideră mai restrânse, deci mai intime, și mult mai concentrate pe același gen de probleme. Aceste canale sunt noi și reprezintă o provocare pentru mulți antreprenori și marketeri, dar au mari șanse să facă diferența în 2024.
3. Axează-te pe postări în story decât în newsfeed – de ce te îndemn să procedezi astfel? Pentru că, așa cum în copywriting există acel sentiment de urgență pe care ar trebui să îl creezi ca să îi dai omului sentimentul că pierde dacă nu ia atitudine acum, și prin postarea în story creezi sentimentul de scarcity. Se știe că story-urile dispar după o perioadă ceea ce face ca oamenii să nu mai amâne momentul până la care să ajungă la tine.
4. Pune subtitrări la materialele video – cum oamenii sunt mereu în mișcare, la ședințe sau alte întâlniri plictisitoare, uneori vor să urmărească materiale video, dar fie nu au căștile la ei, fie nu se află în cel mai potrivit context de a le folosi. Astfel, ei urmăresc acele materiale care le permit să și citească. Deci, ca să fii accesat oricând, ține cont și de acest aspect când postezi video.
5. Bineînțeles că rămâne valabil faptul că tipul de content pe care îl livrezi trebuie să fie de calitate și să țintească 100% avatarul tău de client, pe care în continuare trebuie să-l cunoști ca pe tine însuți, și bineînțeles că în continuare va trebui să îți faci reclame plătite ca să te asiguri că ieși în față. Doar că ceea ce va fi în avantajul tău să faci diferit este să găsești o cale de a comunica de la om la om, mai mult decât de la brand la om.
Succes!
Articol oferit de Cristina Norocel
Comments