top of page
Writer's pictureCrina Diculescu

Cea mai frumoasă poveste de succes este cea pe care o trăiești. Anca Mureșan ne spune cum a creat Blue Film Production



INTRO - O întâlnire predestinată cu o personalitate din publicistica dobrogeană, apoi un prim articol publicat în revista Adolescentul, au fost suficiente pentru ca tânăra Anca Mureșan să uite de avocatură, profesie la care visa de mică și să pornească pe un drum nou, cu totul și cu totul provocator, cel al jurnalismului. Au trecut mai bine de 20 de ani de atunci și Anca vorbește cu același entuziasm despre acest domeniu în care cuvântul, imaginea și determinarea sunt definitorii. Astăzi, conduce o companie de creație, producție și postproducție video, Blue Film Production, în care se regăsește cu adevărat. A ales cuvântul blue pentru a-i aminti mereu de albastrul Mării Negre, dar și de faptul că a fost și va rămâne mereu căpitanul propriilor visuri.

 

Redactor: Bun găsit, Anca Mureșan. Povestea ta de succes este o poveste frumoasă, pe care, într-un fel sau altul, am vrea cu toții să o trăim. Care au fost primii pași pe care i-ai făcut astfel încât Blue Film Production să se transforme din vis în realitate?

Anca Mureșan: Cred că povestea a început odată cu înființarea companiei, în 2009. Lucram deja în domeniu din 2003 și a venit ca un pas firesc, până la urmă. Mi-am dorit să pornesc o afacere pe cont propriu. Acumulasem ceva experiență în producție video și de televiziune, lucrasem pentru câteva case mari de producție din București și am decis să fac acest pas, mai mult din necesitate. În 2008, începuse criza economică, efectele s-au resimțit ușor-ușor și în România, iar eu a trebuit să găsesc o soluție ca să supraviețuiesc din punct de vedere profesional.




Redactor: Când ai descoperit pasiunea ta pentru jurnalism? Pentru că tot ce stă la baza valorilor Blue Film Production își are rădăcina în trecutul tău, în adolescența ta, în primii ani de liceu.

Anca Mureșan: Așa este. M-am pregătit foarte mulți ani să fiu avocat, să dau la Drept și am studiat încă din clasa a VI-a multă istorie. Eram pasionată de istorie, de arheologie. Am studiat la Liceul Teoretic George Călinescu din Constanța, bineînțeles, la secția de istorie și științe socio-umane, iar doamna profesor Simona Tănase a fost un mentor extraordinar. Și totul a mers perfect până când, prin clasa a X-a sau a XI-a, doamna Aurelia Lăpușan (info: personalitate constănțeană, jurnalist, scriitor, universitar https://aurelialapusan.ro/cv/) a făcut un cerc de jurnalism la noi, în liceu, și am participat și eu. Mi-a plăcut foarte mult. Primul articol a fost publicat în revista Adolescentul și am decis că nu mai vreau să dau la Drept, după atâția ani și atâta efort, că eu vreau să mă fac jurnalist. Și oarecum era și în energia acelor ani, adică am avut și sprijinul familiei, că era foarte la modă atunci să fii jurnalist. Era privit așa, ca o profesie în care poți cu adevărat să schimbi lumea, să influențezi în bine societatea. Cam așa a fost și trecerea aceasta brutală, de fapt, nu a fost nici întâmplătoare și nici brutală. Schimbarea aceasta m-a condus pe drumul și în momentul în care sunt astăzi.

 



Redactor: Nimic nu este întâmplător și nici întâlnirea cu profesorul universitar doctor Aurelia Lăpușan nu a fost întâmplătoare. Poate că toată această suită de întâmplări te-a așezat pe drumul la care ar fi trebuit să fii inițial, iar pregătirea pentru avocatură nu a fost în zadar. Ca să fii jurnalist trebuie să ai și aptitudini de avocat, să pui întrebări, să găsești dreptatea în fiecare acțiune.

Anca Mureșan: Într-adevăr. Ani mai târziu am descoperit că un interviu criminalistic seamănă foarte mult cu interviul jurnalistic și mi s-a părut fascinant modul în care te adresezi interlocutorului, modul în care trebuie să-i lași locul, răgazul, să se exprime, să se simtă în siguranță, să vorbească, să se destăinuie și aceleași lucruri se oglindesc și în partea de conținut video profesional pentru companii, pentru că trebuie să livrezi conținut autentic, original, dar într-un mod jurnalistic, ca să aibă valoare pentru audiența respectivă.

 

Redactor: Anca, tu ești o constănțeancă get-beget, ești o dobrogeancă get-beget. Ai crescut foarte aproape de malul mării. Cum te-au influențat toate aceste lucruri? Și vorbesc, în principal, despre lumina de la malul mării, briza mării, oamenii de aici. Cum și-au pus amprenta asupra ta?

 

Anca Mureșan: Da. M-am născut întâmplător sau nu, în Maternitatea din Brașov. Părinții mei erau în vizită acolo, dar ei locuiau la Constanța, tatăl meu biologic era din Brașov. După ce m-am născut, s-au întors acasă, la Constanța. Am crescut la Constanța și am preluat foarte mult din spiritul de libertate, de aventură, de independență, spiritul sau caracterul acesta mai aspru, oarecum, de a fi al oamenilor de la malul mării. Iar influența a fost majoră. Mie îmi place foarte mult natura, îmi place apa, dacă este mare, e perfect, dar până la urmă mă mulțumesc cu orice tip de apă, lac, baltă, râu, dar prefer marea și oceanul. Și mi se pare așa fascinant că prima mea ieșire din țară, în 2003, a fost legată de domeniul ONG, de jurnalism și de Marea Neagră. Am mers la un festival de protecția mediului - Mer en Fête (info: https://www.ecologieprovence.org/index.php/mer-en-fete/) și am lucrat cu copiii din școlile din Ajaccio și Bastia, Corsica, timp de câteva zile și le-am povestit în limba franceză despre particularitățile Mării Negre. Iar demersul jurnalistic a fost relatat în publicația Litoral, un supliment estival al ziarului Cuget Liber, coordonat de d-na Lăpușan în acea perioadă. Mai mult decât atât, am transpus această experiență și în denumirea companiei mele. Am știut din prima că vreau să se numească Blue Film Production, pentru că pentru mine Marea Neagră este albastră, întotdeauna este albastră. Culoarea aceea perfectă pe care doar Marea Neagră o are după ce a fost furtună și s-a liniștit, după ce a plouat. Arată ca Marea Mediterană, poate chiar mai frumos.

 

Redactor: Anca, un om care iubește marea, un om care în fiecare zi pare un căpitan la bordul unei ambarcațiuni pe care trebuie să o aducă la mal, în siguranță, indiferent că e furtună sau nu, ajunge să creeze o companie care face producție video. Ce servicii oferă Blue Film Production și cărui public se adresează?

Anca Mureșan: Aș menționa, în primul rând, pentru că ai spus că sunt căpitan, sunt căpitan și sunt căpitan cu acte în regulă. Yachtingul cu vele este una dintre pasiunile mele și da, am brevet din 2011. Adică am competențele necesare să conduc o ambarcațiune cu vele de până în 24 de metri. Sunt căpitan, dacă vrei, dar e mult spus, sunt coordonatorul colegilor mei și fac acest lucru cu plăcere. Iar ceea ce facem ca business, realizăm conținut video profesional pentru companii. Pe scurt, ce înseamnă asta? Filme de prezentare, prezentări video de produse sau servicii, în funcție de specificul companiei, interviuri, testimoniale, videouri explicative sau educative, animații 2D. Facem și podcasturi. Aș mai adăuga și partea de reclame, pentru că reprezintă o categorie de video distinctă, în sensul că putem face reclame pentru TV sau pentru online, având specificații diferite și, bineînțeles, se lucrează cu echipe diferite, pe bugete diferite, anvergura proiectelor fiind mai mare. Ce mai facem ca și linie de business? Pe lângă conținutul video profesional pentru companii, reclame online sau pentru tv, mai facem și partea de servicii de publicitate în cadrul achizițiilor publice. Dacă proiectele au o componentă mare de peste 70-75% pentru servicii de creație, producție și postproducție video, de exemplu, filme documentare sau de monitorizare pentru proiecte finanțate cu fonduri europene sau spot-uri audio-video în cadrul anumitor campanii de informare și conștientizare, aplicăm și, în anumite cazuri, atunci când ne calificăm și câștigăm astfel de proiecte, le și realizăm. Aceasta este inima businessului nostru și cumva aceste trei linii de business se împletesc pentru că sunt anumite perioade din an în care funcționează un anumit tip de proiecte.

 

Redactor: Clienții care au ales Blue Film Production nu au făcut acest lucru întâmplător. De ce optează pentru compania ta și nu pentru o alta similară, poate, în serviciile pe care le oferă?

Anca Mureșan: Așa este, pentru că, cel puțin de câțiva ani încoace s-au investit foarte multe fonduri în programele de finanțare Start-Up și au apărut foarte mulți freelanceri sau companii de producție care și-au achiziționat echipamente, dar secretul constă nu numai în aceste echipamente. Da, este de dorit să lucrezi cu cea mai bună tehnică din piață și dacă ești cu adevărat profesionist, bineînțeles că îți dorești să ai cele mai noi gadgeturi din piață și să le poți oferi clienților tăi, cea mai bună calitate. Dar nu se rezumă totul numai la echipamente. Acesta este doar un segment. Echipa, oamenii cu care lucrez, dacă nu sunt de o bună calitate profesională, dar și morală, lucrurile nu merg. Livrăm rapid, livrăm rezultate măsurabile, livrăm un pic peste ceea ce am promis clienților noștri, adică facem materiale video profesionale care performează, pentru că dacă alegi să faci o investiție în video, normal că îți dorești să obții și cele mai bune rezultate în acel context, într-un anumit buget, într-o anumită limită de timp, pe un anumit proiect. Și ca diferențiator, aș mai adăuga că oamenii cu care lucrez sunt seniori, adică sunt oameni care au expertiză atât în copywriting și realizarea de conținut scris, așa cum ești tu, în estetica imaginii, așa cum sunt directorii de imagine, în înregistrarea profesională a sunetului, așa cum sunt operatorii de sunet. Aș preciza că toți oamenii cu care lucrez sunt colaboratori pe termen lung și sunt testați în numeroase proiecte, adică suntem rodați să lucrăm împreună, ca echipă. În general, acești specialiști sunt foarte nișați și lucrează la producții mari sau fac producție de film. Ce înseamnă acest lucru pentru clienții noștri? Că putem să livrăm o calitate foarte bună la un buget foarte rezonabil pentru companii, iar unul dintre diferențiatorii la care contribui eu personal este o planificare foarte riguroasă a proiectelor și o optimizare a acestora. Acesta este punctul nostru forte.


Redactor: Anca, pe parcursul celor mai mult de 20 de ani de activitate ți-ai pus semnătura pe numeroase proiecte. Îți amintești de un proiect anume care ți-a fost foarte drag și care a avut în spate o poveste foarte interesantă?

Anca Mureșan: Da, sunt câteva proiecte care m-au marcat, bineînțeles, și fiecare a avut și un dram de nebunie, și un dram de provocare, și un dram de noroc, dar am știut în adâncul inimii mele că sunt lucruri pe care le pot face, că sunt provocări pe care le pot duce. Unul dintre cele mai interesante proiecte, de anvergură, a fost în 2017 atunci când am realizat un film documentar, în bulgară, engleză, română, despre rute eco-turistice de-a lungul Dunării, în 60 de locații, 30 în România și 30 în Bulgaria. A fost un proiect foarte greu, dar foarte plăcut. Am obținut foarte multe aprobări, am filmat într-un timp foarte scurt, aveam normă de trei locații pe zi, locații aflate în zone turistice, dar unele dintre ele foarte greu accesibile. Am avut și filmare clasică, și filmare aeriană, cu drona, chiar a fost o minunăție de proiect. Cu beneficiarul, cu d-nul Gabriel Șebe, președinte al Fundației Natura Vie din Călărași, un om extraordinar, am avut o comunicare foarte bună, am putut să punem toate provocările pe masă, să discutăm deschis despre ele, despre ce probleme sunt și cum le putem rezolva. Proiectul a mers foarte bine. Am participat și la conferința de închidere a proiectului, în cadrul căreia au fost prezentate materialele video realizate de noi. A fost cu adevărat o bucurie să fim parte din această poveste și suntem foarte mândri de materialele realizate. Promo-urile le puteți urmări aici:

A mai fost un proiect care m-a provocat, în 2013, un film de monitorizare realizat tot pe fonduri europene pentru GeoEcoMar. Atunci am avut foarte multe locații de filmat de-a lungul litoralului românesc, dar și bulgăresc, inclusiv câteva zile de filmare pe singura navă de cercetare marină din România, denumită Mare Nigrum. În total, proiectul s-a derulat pe parcursul a trei săptămâni. A fost foarte greu de planificat, organizat, executat, dat fiind timpul foarte scurt și condiționările tehnice. De exemplu, toate locațiile din Delta Dunării le-am acoperit într-o singură zi. O zi interminabilă, cât două zile, care a început la 2 sau 3 dimineața, țin minte că la 5 eram pe faleza din Tulcea ca să plecăm cu o barcă de mare viteză prin Deltă, iar la 9 deja terminasem prima locație și eu dormeam. Am ațipit cu capul pe mână în barcă și m-am trezit după 10, 15 minute, când am ajuns în următoarea destinație, cu un imprimeu pe frunte. A fost o zi de nici nu mai știu câte ore… Apoi, înapoi, în port, am ajuns în Tulcea pe la 8:00, 9:00 seara. Am reușit să facem ceea ce ne-am propus, să filmăm toate locațiile cuprinse în acest proiect din Deltă. Au urmat apoi filmare aeriană, am decolat de pe Aerodromul din Tuzla și am filmat tot litoralul românesc, făcând slalom printre nori și ploaie. Apoi filmarea în Bulgaria, dar acolo nu aveam de acoperit chiar atât de multe locații. A fost foarte greu, foarte provocator, dar știam că o să reușim. La momentul acela livram undeva la 25 de minute săptămânal. Aici provocarea a fost să livrăm 20 de minute în trei săptămâni, dar am avut foarte multe zile de filmare, foarte multe locații și diferite tipuri de filmare - clasică, aeriană din avion, dar și subacvatică. Am avut doi colaboratori, doi scafandri militari, care ne-au ajutat să filmăm subacvatic cum se instalau câteva balize gigantice în Marea Neagră. Totul a fost spectaculos - tehnic, administrativ, vizual. A fost foarte frumos, a fost o experiență foarte, foarte grea, dar mi-a plăcut extraordinar de mult. Și acum când mă gândesc sau când mă confrunt cu proiecte foarte grele, îmi aduc aminte de aceste două proiecte care m-au scos grozav din zona de confort și îmi zic: dacă le-am făcut pe acestea, sigur mai pot să fac și alte proiecte și mai grele. Și ar mai fi multe de povestit, dar timpul e scurt…

 

Redactor: Pentru tine, Anca, noțiunea de greu sau expresia nu pot, e prea dificil, nu există. Știu lucrul acesta despre tine, dar aș vrea să mai știu care sunt valorile jurnalistice de la care nu te-ai abătut niciodată în cele peste două decenii de activitate.

Anca Mureșan: Da, așa este. Chiar la descrierea unuia dintre profilele mele din Social Media am avut mult timp menționat - I can do it!!! Este una dintre afirmațiile care îmi place foarte mult și care mă reprezintă. Adevărul este că… dacă îți planifici, nu ai cum să nu reușești. În ceea ce privește valorile, inclusiv cele jurnalistice, cred că este extrem de important nu doar să le afișezi, ci să le și comunici tot timpul ca oamenii care sunt pe aceeași lungime de undă cu tine să poată adera cumva la ele și să existe acea chimie la nivel de valori, credințe și așa mai departe. Și țin foarte mult la un principiu de etică, pentru că și în sport, există acel spirit de fair-play. Îmi place să câștig, sunt foarte competitivă, dar nu îmi place să câștig cu orice preț. Nu pot lucra în orice proiect, asta mă definește. Adică îmi place competitivitatea, dar există o limită. Îmi place inovația, îmi doresc mai mult, îmi place să descopăr lucruri noi, să cresc calitatea serviciilor oferite. Dar, cum am spus, cu o limită, nu cu orice preț.

 

Redactor: Cum este lumea în care tu acționezi și cum reușești, cum te gândești în fiecare zi să o faci mai bună decât este?

Anca Mureșan: Foarte frumoasă întrebarea. Cred că mi-a plăcut dintotdeauna și partea de implicare socială, pentru că atunci când coordonezi o echipă, când ai o firmă, când ai o voce, când ai ceva de spus, mi se pare că ai și o responsabilitate foarte mare. Vrei să contribui cu ceea ce faci tu pozitiv, cu ceea ce ai tu mai bun, în societate, către societate. Și într-adevăr, îmi place să aleg cauze sociale în care să mă implic, eu și cu echipa mea alegem anumite proiecte sociale pe care le susținem. Este, de altfel, și la modă cumva, în perioada aceasta pe care o trăim, ca antreprenoriatul să nu mai fie doar capitalism pur, ci să aibă și o parte de responsabilitate socială, de implicare socială și de schimbare a mediului în care trăim, într-unul mai bun, bineînțeles, pentru noi toți. Partea aceasta socială cred că am avut-o dintotdeauna. Prima dată am fost voluntar în liceu, apoi în facultate, ajungând acum la un alt nivel, din 2021, m-am implicat ca membru fondator în Asociația pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale. Lucrăm cu foarte multe ONG-uri care au ca grup țintă copiii și chiar dacă nu au neapărat cele mai mari bugete, nu este vorba întotdeauna numai despre bani, alegem să ne implicăm cu bucurie. E atât de multă energie bună acolo încât lucrăm cu mare drag cu ei. Și chiar dacă nu au întotdeauna bugetele potrivite, până la urmă discutăm, se găsesc soluții și simțim că putem să contribuim un pic la binele pe care îl întorc ei către societate. Mie nu îmi place să aud că nu se poate. Îmi place să găsesc soluții.

 

Redactor: În încheiere, aș dori să le transmiți un mesaj acelor oameni care ar vrea ca ceilalți să cunoască mai multe detalii despre ei, despre munca lor, despre ceea ce înfăptuiesc, dar poate că nu au suficient curaj sau nu știu că Anca Mureșan și compania ei există pentru a-i ajuta. Ce ai vrea să le spui?

Anca Mureșan: Foarte grea întrebarea. Cred că ar trebui să aplice un principiu simplu pentru că timpul este limitat. Cum fac eu, de exemplu, atunci când aleg un furnizor, mă documentez, bineînțeles, aleg trei furnizori cu care pot discuta și îi analizez din mai multe puncte de vedere. Dar cred că ar trebui să caute furnizorii și până la urmă oamenii, pentru că în spatele business-urilor stau tot oamenii, și să îi aleagă pe aceia cu care pot avea o foarte bună comunicare. Contează foarte mult dacă poți avea o foarte bună comunicare. În general, mergi către oamenii pe care îi știi, pe care îi apreciezi și în care ai încredere. Cu ei vrei să lucrezi pentru că simți că ai o chimie, că ai ceva de discutat, că poți să mergi mai departe în profunzimea lucrurilor. Asta aș recomanda și atunci când își caută un furnizor pe partea de creație și producție video, pentru că este vorba despre comunicare, este despre mult mai multe, de fapt, să aleagă oamenii cu care pot avea o discuție reală și profundă, cu care pot crea o relație pe termen lung. Pentru că a face un film este un proces complex, este un schimb de idei intens între mai multe părți, și, ușor, ușor se ajustează proiectul final. Nu este nici filmul meu, nici filmul lor. Este filmul nostru la care contribuim cu propuneri și idei ca o adevărată echipă până când

ajungem la obiectivul propus, în timpul și bugetul alocat. Cam așa văd eu lucrurile.

 

Un articol de Silvia Pascale

Persoana de contact:

Anca Mureșan,

Visual-Storyteller & Founder

Blue Film Production - Floreasca Cube Business Center,

Calea Floreasca 169X, 2nd floor, 014459, Bucharest, Romania

M: +40 736 04 78 94

6 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page