top of page
Writer's pictureCrina Diculescu

Comunicarea în companii antreprenoriale



Antreprenoriatul românesc (sau o parte din acesta) trece printr-un (nou) moment de criză. Cine le mai numără în ultima perioadă?


Totuși, dincolo de consecințele pe termen mediu și lung, care sunt efectele imediate în această situație?


Este cunoscut faptul că tensiunea acumulată duce de multe ori la răbufniri, conflicte și refulări. Lipsa de siguranță și previzibilitate a antreprenorilor și a angajaților deopotrivă, de multe ori, are efecte devastatoare în relațiile care se crează între membrii echipei.


Și în acest context abilitățile de comunicare ale oamenilor din echipă fac diferența.


Cum stăm cu comunicarea?


Chiar și în ”vreme de pace”, fără tensiuni exterioare asupra afacerilor, avem tendința să punem etichete, să îi catalogăm pe unii interlocutori ca fiind oameni dificili. De multe ori ne ferim de a discuta cu aceștia, fie că sunt colegi, șefi, clienți sau membrii ai familiei.


În cartea sa, Comunicarea cu oamenii dificili, Roberta Cava pleacă de la o regulă de bază: ”Nu există oameni dificili, există numai oameni cu care trebuie să învățăm să ne purtăm.”


Sunt tehnici prin care ne putem dezvolta abilitățile de a ne adapta la starea de spirit a oamenilor problemă, de a rezolva conflictele cu aceștia și de a le preveni. Pentru că de foarte multe ori să eviți astfel de persoane nu este posibil la infinit. Iar să îi schimbi pe ceilalți este o cauză pierdută din start.


Din experiența mea, din discuțiile cu atât de mulți antreprenori și angajați ai companiilor antreprenoriale, în acest mediu există numeroase astfel de persoane și se nasc foarte ușor conflicte, amplificate desigur de presiunile exterioare, cum ar fi schimbările legislative sau tipologia clienților.


De unde plecăm în comunicarea asertivă?


Primul pas în a excela în comunicare este să acceptăm că ceilalți sunt diferiți, că ceea ce nouă ni se pare firesc și normal nu este perceput la fel de către cei din jurul nostru. Nu avem toți aceleași valori, de aici extrem de multe conflicte în încercarea firească (din punct de vedere biologic) de a ne impune punctul de vedere.


Uneori însă valorile comune sunt cele care ne strâng în jurul unui afaceri, unor produse și/sau servicii pe care le livrăm pieței. Și totuși, sunt atât de multe nuanțe, suntem diferiți în ceea ce privește detaliile încât, fără o comunicare eficientă, chiar și urmărind un interes comun, rezultatele sunt umbrite de dese conflicte, de o stare de tensiune ce blochează progresul.


Comunicarea are nevoie de obiective bine definite și de un plan.


Pentru început ai nevoie să știi ce urmărești în procesul de comunicare, care sunt obiectivele tale. Cu cât sunt mai bine definite, mai clare cu atât comunicarea este mai ușoară. Recomand ca aceste obiective să fie sintetizate în mintea celui care comunică. Cu cât exersezi mai mult comunicarea plecând de la obiective clare, cu atât procesul devine natural.


Apoi este nevoie de un plan, de unde începi să comunici, care este cadrul general, contextul de ansamblu și care sunt elementele specifice, de detaliu. Planul de comunicare are nevoie să urmărească îndeplinirea tuturor obiectivelor asumate.


La fel de important este să le vorbești oamenilor în funcție de nevoile lor, de tipul de personalitate pe care îl au.


Plecăm de la tipologia oamenilor, de la cele 4 mari categorii de personalitate evidențiată de testul DISC sau Persolog, pe care recomand tuturor să îl facă. Cunoașterea de sine și a celorlalți, a modului în care reacționăm și în care se ”așteaptă” ceilalți să afle informațiile este extrem de importantă.


Fiecare dintre noi are un cumul de trăsături de caracter și se manifestă diferit în diverse medii (în mediul de lucru, cel de acasă, într-un grup de prieteni).


Cei care au trăsătura de caracter Dominant sunt orientați spre rezultate au nevoie de informații prezentate succint, iar în cadrul comunicării este important să le fie recunoscută autoritatea. Aceștia adoră riscul.


Pentru Influenți comunicarea este a doua natură, aceștia sunt în centrul atenției, au nevoie de povești și de evidențierea recompenselor intermediare pentru a duce la bună îndeplinire o acțiune.


Stabilii sunt preocupați de oameni, de binele celorlalți, sunt cei care caută stabilitatea și sunt foarte greu de convins să își schimbe punctul de vedere. Sunt extrem de analitici însă iau decizii emoțional.


Cei care au trăsură principală Conștiincios intră foarte mult în detalii, oferă și solicită foarte multe informații despre orice înainte de a lua o decizie. Sunt tipul de experți într-un domeniu, cei care au nevoie de foarte multă transparență în comunicare, iubesc stabilitatea și nu fac față expunerii la risc.


Comunicarea asertivă se învață


Putem schimba modul în care comunicăm în mod curent, aceasta este vestea bună în situația în care firma din care faci parte se confruntă deseori cu conflicte.


În cadrul cursurilor Custom Made atunci când stabilim nevoia de îmbunătățire a comunicării ca unul dintre obiectivele sesiunilor de training, toate informațiile sunt de mai sus sunt extinse și puse în practică, prin exerciții și exemple concrete plecate din situațiile cu care cursanții se confruntă. Indiferent cât de multă dreptate avem în ceea ce facem și de poziția pe care o deținem, este foarte important modul în care oferim feedback, în care transmitem sarcinile de lucru, precum și modalitatea în care prezentăm către clienți și colaboratori produsele și serviciile noastre.


Articol scris de Cătălina Duțu

9 views0 comments

Comments


bottom of page