Desi multi nu cred, culorile joaca in viata noastra un rol foarte important. Fara sa constientizam, de foarte multe ori facem alegeri influentati de culori. In functie de ele ne putem alege hainele, mobila sau lenjeria de pat, dar si prietenii, colegii preferati sau partenerii de viata. Inevitabil, culorile in branding au o importanta similara, ele spun foarte multe despre noi si, deci, despre brandul personal pe care il avem fara sa stim, sau pe care ni-l construim atent si constient.
Sunt multi psihologi si teoreticieni care afirma ca o culoare are capacitatea de a transmite foarte multe informatii despre o persoana. Sunt informatii care tin de personalitatea acesteia si care sunt generate de felul in care omul percepe culorile, dar si de semnificatia pe care cultura in care ne-am dezvoltat o atribuie culorilor. Cati dintre noi nu stiu, de pilda ca un barbat care iti ofera trandafiri galbeni iti arata fara sa stie ca e gelos, unul care iti da trandafiri rosii e indragostit, iar unul care iti ofera trandafiri albi este sincer?
Companiile mari, care au branduri bine definite, stiu deja cat de multa atentie merita culorile si cat de mare este puterea lor de a influenta imaginea pe care doresc sa si-o impuna, de a transmite mesajele pe care vor sa le receptioneze clientii lor si de a ramane intiparite in mintea acestora. Este la fel si in cazul brandului personal.
Ca sa te ajut sa iei deciziile corecte in privinta culorilor la care te opresti atunci cand iti construiesti brandul personal, iti las mai jos cateva informatii utile despre cinci dintre cele mai utilizate culori si semnificatia pe care o poarta cu ele, mai ales cand este vorba despre brandul personal. Daca cele scrise de mine te vor determina sa vrei sa afli mai multe, te vei putea documenta singur sau poti participa la cursul meu de brand personal unde vorbim pe larg si despre acest subiect si unde poti primi informatii personalizate.
Asadar, ce spun culorile in branding?:
1. Rosu
Rosul este culoarea careia ii sunt atribuite cele mai multe si mai contradictorii semnificatii – de la pasiune si iubire aprinsa, la razboi, putere, pericol. Este o culoare care capteaza ochiul rapid si atrage cel mai usor atentia. Un scris rosu pe orice afis va fi primul remarcat, de aceea si este utilizat de catre cei care vor sa scoata ceva, orice, in evidenta. Aminteste-ti ca, inclusiv la scoala, profesorii corectau greselile cu rosu, ca sa iti sara in ochi si sa nu mai faci altadata. Prin urmare, rosul este o culoare eficienta, dar are nevoie sa fie utilizata cu simtul masurii.
2. Galben
Pentru ca este asociat cu soarele si caldura lui, galbenul este vazut ca o culoare vesela si transmite fericire, pozitivism, optimism. Este o alegere excelenta pentru tine, daca lucrezi cu copiii sau vinzi vacante de vara, pentru ca transmite o stare de bine, energie solara si lumina. In ciuda acestor aspecte pozitive, galbenul necesita la randul sau prudenta in utilizare. Se spune, de pilda, ca bebelusilor nu le place prea mult galbenul si ca expusi la aceasta culoare in exces, ei incep sa planga. Deci si in cazul culorilor se confirma zicala celebra „less is more”.
3. Albastru
Este considerata culoarea cea mai utilizata de brandurile din intreaga lume. Nici nu este de mirare daca ne gandim la faptul ca albastrul este asociat cu autenticitatea, cu stabilitatea, cu increderea, pacea si o imaginatie bogata (pentru ca face trimitere la imensitatea cerului si la albastrul aparent de necuprins al oceanelor). Acesta este un foarte bun motiv pentru a alege albastrul atunci cand iti construiesti un brand personal prin care vrei sa fii perceput ca om de cuvant, corect si echilibrat. Dezavantajul acestei culori este insa acela ca nu are capacitatea de a iesi in evidenta. Culorile in branding au dupa cum se vede, puteri asupra atentiei noastre.
4. Verde
La randul sau, verdele este incarcat de pozitivism. In definitiv, este o combinatie intre albastru si galben, deci are insusiri de la fiecare. Ai observat probabil ca toate produsele considerate sanatoase, fie ca vorbim de creme, iaurturi sau detergenti prietenosi cu mediul, folosesc verdele pentru a-si transmite acest mesaj. Este culoarea perfecta pentru a face trimitere catre natural, catre prospetime, fertilitate, dezvoltare, autentic. Verdele este recomandat in spitale – si poate ai vazut ca multi medici au halate verzi – pentru ca este o culoare a linistii, calmului, relaxarii si vindecarii, deci este numai bun pentru brandul tau personal daca ai de transmis astfel de mesaje. Negativ la verde ar fi doar faptul ca in cultura noastra este asociat si cu invidia.
5. Mov
Movul este culoarea luxului, a regalitatii, a opulentei, nobilimii, puterii și bunastarii. In acelasi timp, denota si intelepciune, demnitate si eleganta extrema, dar face trimitere si catre misticism, pentru ca este o culoare misterioasa. De aceea, este o culoare recomandata pentru un brand personal care urmareste sa atraga de partea sa oameni care cauta luxul si se inscriu in zona ambitiei si elitismului. Este excelent de utilizat in cazul unor produse sau servicii scumpe si nu poate fi deloc recomandat pentru ceva ieftin.
Acum stii cat de importante sunt culorile in branding si stii ce sa alegi pentru brandul tau. Succes!
Articol oferit de Cristina Norocel
Comments