top of page
Writer's pictureCrina Diculescu

Cum arată bugetul copilului tău?

Câți bani le dăm copiilor și adolescenților? Cum anume le explicăm cum este bine să se folosească de bani, fără a deveni dependenți de aceștia? Sunt copii care cheltuie mult și alții care cheltuie puțin sau deloc. În realitate este nevoie de echilibru, avem nevoie să achiziționăm bunuri și servicii, dar este important să nu destabilizăm bugetul.



Din discuția cu părinți și copii cursanți aflu că de cele mai multe ori copiii primesc bani de câte ori vor ceva, în funcție, desigur, de nivelul de venituri al familiei din care fac parte. Cu onestitate spun că rar am auzit de familii care să aloce un buget, calculat și discutat în prealabil care să acopere nevoile firești de la vârsta copiilor, respectiv a adolescenților (fac această distincție între copii și adolescenți de la bun început).


Sunt unele familii care pun limite, mai mult sau mai puțin intuitiv, în ceea ce privește banii pe care îi alocă pentru copii pentru diferitele activități.


Și pentru că relația cu banii îi va urmări toată viața, este important să plece de la niște premise și obiceiuri sănătoase. Aceasta pentru a le asigura o viață îndestulată financiar.


Probabil inclusiv ție, ca părinte, îți lipsește acest echilibru. Sunt luni în care cheltui mult și altele în care reușești să rămâi cu bani de la un salariu la altul. Te-aș întreba cât de aproape ești de independența financiară?


Cam complicat să crești un copil într-o lume a abundenței de reclame și dorințe, a modelelor mai mult sau mai puțin benefice.


Ei bine, pentru că sunt părinte și am trecut și trec prin aceste situații ca și tine, mi-am pus și îmi pun constant această întrebare, respectiv cum să cresc un copil sănătos financiar și responsabil și astfel a luat naștere acest articol.


Surse de venit pentru copii și adolescenți


Principalele surse de venit ale copiilor și adolescenților sunt cele care provin de la părinți, bunici și rude. Dacă în ceea ce privește sumele de bani pe care le dau rudele copiilor nu aveți control (știu și eu cum sunt bunicii 🙂), în ceea ce privește suma pe care le-o dați voi este nevoie de autodisciplină a voastră ca părinți. Important este să faceți un calcul și să vedeți care este suma de bani lunară necesară pentru copilul sau adolescentul vostru.


Îi dați suma respectivă într-o anumită zi a lunii și chiar dacă îi cheltuie pe toți din primele zile să nu le dați alți bani până luna următoare, la data convenită. Este dificil să îl vezi cum se roagă de tine cu ochii lui adorabili, cum încearcă să negocieze… important este să urmăriți dezvoltarea lui armonioasă pe termen lung versus a ceda rugăminților fierbinți. Veți observa că treptat, de la lună la lună, îi vor rămâne bani din ce în ce mai multe zile. La fel vă doriți să procedeze și când va avea primele salarii, nu-i așa?


Puteți să suplimentați suma de bani alocată de exemplu în vacanțe (tot așa să îi alocați o sumă de bani pe care să o cheltuie cum dorește - stabiliți foarte clar de la început pentru ce tipuri de achiziții este aceasta, îi puteți spune că este pentru suveniruri și mici plăceri, de exemplu.)


O altă sursă de venit este cea care provine din alocația de stat. Posibil copilul tău să aibă și bursă de merit pentru rezultatele de la școală. Aceste sume sunt luate în calcul ca și venituri totale. În tabelul excel cu buget, pe care îl găsiți la finalul articolului, le voi evidenția separat.


Ideal ar fi să găsească singur (cu ceva ghidaj din partea adulților) posibilități de a-și crește veniturile pentru a-și achiziționa lucrurile acelea pe care le dorește cu orice preț.


Cum să facă economii?


Prima regulă și cumva cea mai importantă este că 20% din tot ceea ce primește să pună de îndată deoparte ca și economii. Voi scrie un articol ulterior în care explic ce se poate face cu economiile la vârsta lor. Important este să seteze acest obicei sănătos și util pe toată perioada vieții ca banii de economii (mai târziu de investiții) să nu fie cheltuiți oricât de mare este dorința. Și pentru a vă asigura că nu îi va cheltui, îți recomand să schimbi acești bani de economii în valută, să fie păstrați în acest fel de copilul tău. Chiar dacă va fi tentat să îi cheltuie, singur nu îi poate schimba la casa de schimb.


Cheltuieli ale copiilor și adolescenților


Care sunt cheltuielile copiilor și adolescenților depinde foarte mult de familia din care aceștia provin. Enumăr posibile categorii, pe care le regăsiți și în materialul descărcabil, le veți păstra pe acelea care au relevanță pentru voi și familia voastră.


Categorii de cheltuieli pentru copii și adolescenți (fără să fie o listă exhaustivă):


  • bani de buzunar pentru nevoile zilnice de la școală (pentru o apă, un fruct sau ceva dulce, de exemplu);

  • bani pentru ieșit cu prietenii (cu colegii la film, la o pizza cu școala de exemplu);

  • bani pentru îmbrăcăminte (da, este bine să știe că hainele costă, să fie responsabili cu ce vor să achiziționeze și ce poartă);

  • bani pentru jocuri și gadgeturi (pe care să le achiziționeze strângând mai multe luni bani);

  • bani pentru micile (sau mai marile) răsfățuri;

  • bani pentru cursuri sau cărți (dacă este un copil care își dorește astfel de lucruri, în caz contrar s-ar putea să nu aibă niciodată bani pentru aceste lucruri).


Echilibrul în ceea ce privește relația copilului cu banii, dar valabil și pentru adulți, este să aibă la dispoziție o sumă de bani pe care să o poată folosi pentru nevoile curente, care să îi acopere cheltuielile de bază, dar în același timp să lase loc creativității pentru a afla cum să facă mai mulți bani. Să îi lași portița deschisă să fie curios și curajos în a-și explora


abilitățile și capacitatea pentru a găsi surse de venit pentru tot ce are nevoie sau își dorește. Se rezolvă indirect și dorința de a studia, observă pe propria piele cum este mai ușor să câștige bani.



Trăim într-o lume cu copii care fie trăiesc la limita sărăciei, provin din familii care nu își permit multe și care cresc cu ceea ce se numește mentalitate de om sărac, fie copii care au tot ce doresc imediat ce deschid gura să ceară, care se plictisesc imediat de tot și toate.


Ambele categorii au nevoie de educație financiară pentru a atinge echilibrul despre care menționez mai sus. Din această nevoie identificată, am conceput cele două cursuri de Educație financiară pentru juniori (grupa de vârstă 7-11 ani), respectiv Educație financiară pentru adolescenți (grupa de vârstă 12-16 ani).



Poți descărca draftul de buget, cu explicații și observații punctuale, de aici. Pe acesta îl poți modifica după nevoile tale, împreună cu copilul tău. Recomand ca acesta să își noteze cheltuielile zilnice, pe categorii, să urmăriți lunar cum a cheltuit sumele respective și să faceți, cu răbdare, ajustări cu privire la acesta.


4 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page