top of page
Writer's pictureCrina Diculescu

Cum să îți faci timp pentru sănătate



Managementul timpului este despre cum să facem loc în viața noastră activităților relevante, care au sens și sunt cu adevărat importante pentru fiecare dintre noi.


Cu toții suntem de acord că sănătatea este extrem de importantă. Ne uităm la părinții și bunicii noștri și cât de dependenți sunt, mare parte dintre aceștia, de vizitele la doctor și medicamentele de tot felul.


Dacă te uiți în jur, îți place ce vezi, îți place calitatea vieții celor ajunși la vârsta a treia?


Pe de altă parte, conform Profilului de țară din 2021 în ceea ce privește sănătatea, publicat de Comisia europeană: ”Rata mortalității evitabile este a treia cea mai ridicată din UE, principalele cauze ale acesteia fiind bolile cardiovasculare, cancerul pulmonar și decesele cauzate de consumul de alcool.” Conform aceleiași surse, 35% dintre decese sunt datorate bolilor cardiovasculare, iar 11% cancerului pulmonar. În creștere sunt ratele mortalității cauzate de cancerul colorectal. Speranța de viață este de 74,2 ani în România, cu aproximativ 6 ani mai puțin decât media din țările Uniuni Europene.


Așadar, tu ce faci să previi o bătrânețe grea și apariția bolilor de acest tip pentru tine și familia ta? Reprezintă sănătatea o prioritate pentru tine? Cât de des incluzi în modul în care îți organizezi timpul preocupări pentru a adopta un stil de viață sănătos, constând în alimentație sănătoasă, mișcare, odihnă, relaxare?


Știu, nu ai timp!


Oamenii găsesc scuza timpului, irosind, de multe ori, cea mai importantă resursă a lor: sănătatea. Ce nu se vede pe termen scurt e că acțiune după acțiune care pare să economisească timp scurtează din acel timp denumit viață.


Nu ai timp să gătești sănătos - comanzi la birou de la o firmă de catering, mergi la restaurant, apelezi la fast food etc.


Nu ai timp să mănânci și atât - micul dejun (dacă există, îl servești cu telefonul în mână, citind e-mailuri, știri sau navigând în social media; prânzul îl iei la calculator, cu gândurile la proiectele în care ești implicat; iar cina cu ochii în televizor la ore înaintate, de multe ori compusă din alimente consistente pentru că îți este foarte foame după o zi grea de muncă.


Faci sport sporadic - din când în când mergi la sală și o perioadă te ții de această activitate, apoi datorită acestui ritm nenatural de a face mișcare, nu poți rezista cu programul încărcat și consumul de energie excesivă. Renunți, după o perioadă revii la sala și tot așa.


Adormi târziu, foarte târziu - te privezi de somn pentru că așa face toată lumea, pentru că sunt atât de multe de făcut și nu îți ajung orele din timpul zilei. Când să le faci pe toate?


Fumezi - sunt mari șanse să fii fumător, o țigară la cafea, într-o pauză la birou, cum ai putea să spui nu acestei tentații?


Apoi, se face târziu în viață, iar consecințele dure sunt cele descrise în introducerea articolului.


Vine o zi când te întrebi de ce sănătatea nu a fost cu adevărat o prioritate pentru tine, de ce nu te-ai gândit cum să îți păstrezi sănătatea și cum să îți faci timp pentru un altfel de stil de viață.


Se poate să ai timp pentru prioritățile tale, inclusiv pentru sănătate!


Primul pas este să conștientizezi că nu te îndrepți în direcția potrivită.


Dacă vei continua stilul de viață actual, întreabă-te dacă ești mulțumit(ă) de cum va arăta viața ta peste 5 ani? Dacă răspunsul este NU, află că organizarea timpului ținând cont de priorități, aplicând principiile de managementul timpului poate face diferența între cum arată și cum va arăta viața ta în viitor. Rezultatele vin în timp, cu pași mici și siguri la început și salturi o dată ce te așezi pe orbită.


Dacă tu consideri potrivită o schimbare în acest sens, dacă vrei să faci loc în viața ta pentru prioritățile tale, inclusiv pentru sănătate, atunci Bootcampul Timp și sănătate este alegerea firească.


În trei zile, vei avea posibilitatea să:


  • descoperi cum poți spune NU activităților care nu ți se potrivesc pentru a le face loc celor sănătoase;

  • să experimentezi cum să pregătești rețete sănătoase, gustoase și care durează mai puțin de 20 de minute;

  • să petreci timp cu persoane care caută aceleași răspunsuri ca și tine;

  • să intri în comuniune cu natura, locația este departe de agitația contemporană, în mijlocul naturii.

Noi, Cătălina Duțu și Gabriela Constantinescu împărtășim cu drag din experiența noastră și te asigurăm că facem tot ce ne stă în putință pentru a crea o atmosferă de neuitat care să răspundă nevoilor tale.

Ne vedem în tabără, nu-i așa?


Sursa https://www.eacs.ro/post/cum-s%C4%83-%C3%AE%C8%9Bi-faci-timp-pentru-s%C4%83n%C4%83tate


10 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page