top of page
Writer's pictureCrina Diculescu

Decizii în companii antreprenoriale

Se vorbește și scrie mult despre luarea deciziilor, dar încă de la început am nevoie să clarific că modelele de luare a deciziilor nu sunt la fel în toate companiile. În primul rând, există diferențe mari între modul în care sunt luate deciziile în mediul corporațiilor versus cel antreprenorial. Apoi, luare deciziilor depinde și de fiecare entitate în parte, fiecare firmă sau companie în parte.

Luarea deciziilor în corporații


În luarea deciziilor, angajații corporațiilor au limite impuse (chiar și cei din top management), mai strâmte sau mai largi, în funcție de politica internă și nivelul ierarhic la care se situează. Viziunea acestora are nevoie să fie aliniată cu cea a corporației, mandatul pe care îl au, iar obiectivele și direcțiile sunt stabilite din momentul acceptării poziției. În acest context, există foarte puțin spațiu de manevră și se remarcă o mai degrabă inflexibilitate în luarea deciziilor în situații urgente. Pentru schimbări radicale sau curajoase este nevoie de foarte multe etape preliminarii, de analize, calcule, previziuni și de asumarea unor riscuri.


Foarte multe persoane sunt în acest fel în zona de confort, se simt în siguranță și este ceea ce își doresc.


Pe de altă parte, deciziile în mediul antreprenorial…


La polul opus sunt antreprenorii, care au foaia albă în față de aproape fiecare dată când au de luat decizii. Desenează (sau pictează, fiecare după abilități) soluția, de fiecare dată, în fiecare situație după criterii pe care le stabilesc ei și doar ei, în conformitate cu nevoia pe care o au.


Această stare de fapt, dă o senzație de libertate aparte și cei mai mulți care au devenit antreprenori au optat pentru această viață, exact pentru această iluzie a libertății pe care sperau să o obțină. O senzație de faci ce vrei în fiecare zi care, uneori, în situații critice sau tensionate, îți taie respirația. De decizia ta de moment depinde totul, nu ai indicii venite de sus despre cum să acționezi. Pur și simplu depinde de tine.


Libertatea de decizie în mediul antreprenorial este valabilă parțial și pentru middle managementul din companiile antreprenoriale, unde de foarte multe ori lipsesc procedurile sau acestea sunt imperfecte și este nevoie de ”improvizații” în foarte multe situații.


Intuiție sau analiza de date în luarea deciziilor?


În realitate, în antreprenoriat este nevoie de intuiție, acest motor al succesului în afaceri.


Un studiu de caz de succes bazat pe o decizie luată din intuiție


Un exemplu de persoană care a folosit intuiția pentru a construi un gigant (primul la care m-am gândit din multiplele exemple pe care le cunosc din lumea afacerilor) este Frederick W. Smith, fondatorul actualului FedEx, care a prezentat planul său de afaceri sub forma unei lucrări la Universitatea Yale, la un curs de economie și a primit o notă foarte mică.


Ideea de a livra pachete peste noapte era neînțeleasă de contemporanii săi, însă Smith este un vizionar și nu a cedat. Și-a folosit toată averea familiei (provenea dintr-o familie bogată) pentru a începe afacerea. A trecut prin momente dificile, a luat decizii controversate și neobișnuite (la un moment dat a jucat la Las Vegas ultimii 5000 de dolari pe care îi avea în conturi compania sa) însă intuiția sa i-a spus că va atinge succesul.


Și a știut să o urmeze. Fără frică. Desigur, intuiția nu este totul, ai nevoie de disciplină, de proceduri, de echipă care să te urmeze ca lider. Ai nevoie de informații din piață, să îți cunoști foarte bine publicul țintă, să știi cine sunt cei care sunt dispuși să cumpere produsele tale.


Pentru a lăsa intuiția să lucreze în folosul tău, este important să fii atent la ce se întâmplă în jurul tău, la oamenii și situații. Este important să te devii un lider, să îi faci pe ceilalți să te urmeze.


Pentru ca intuiția să își aducă partea ei de contribuție de valoare la creșterea afacerii tale, este important să:

  • fii expert în domeniul tău;

  • să acționezi din curaj;

  • să îți cunoști foarte bine abilitățile și capabilitățile (inclusiv ale echipei tale);

  • să stabilești obiective clare și precise pentru a ajunge departe urmând o strategie.

Intuiția este ingredientul secret care se adaugă la rețeta succesului unei afaceri. Dar pentru succesul unei afaceri este nevoie de mult mai mult decât atât.


De ce este nevoie pentru decizii progresiv mai bune?


Decizii luăm în fiecare zi, chiar și cele aparent minore schimbă cursul vieții noastre, a firmei pe care o avem. Pentru a rămâne în joc, în lumea afacerilor este nevoie să ne privim pe noi, antreprenorii, echipa noastră și piața în care activăm dintr-o altă perspectivă. Să căutăm până găsim perspectiva care ni se potrivește cel mai bine. Și după ce am găsit-o, avem nevoie de mult curaj pentru a pune în practică schimbarea. Implică o serie de decizii, unele radicale și cu mare influență asupra a tot ce urmează să se desfășoare pe mai departe.


Posibil să vezi activitatea pe care o desfășori (eventual din postura de angajat) dintr-un alt unghi, să vezi o altă soluție, o altă modalitate de a servi o nevoie din piață. Așadar, continui tipul de activitate desfășurată anterior și găsești o variantă de îmbunătățire a modului în care sunt făcute lucrurile. Iei decizii bazate pe intuiție, uneori împotriva curentului și a celor care îți spun că așa nu se poate.


Unele afaceri însă au pornit de la nevoia de a fugi de activitatea desfășurată. Pur și simplu nu mai aveai loc în viața ta, aveai nevoie de o schimbare (sau ai fost forțat de împrejurări care nu țin de tine pentru a le face). Ai luat de bună prima oportunitate care ți s-a ivit în cale și iată cum ai devenit antreprenor fiind nevoit să iei decizii (multe decizii) într-un domeniu necunoscut sau aproape necunoscut.


Indiferent de calea și motivația pe care ai avut-o când ai pășit pe drumul antreprenoriatului, ai ajuns până la un nivel de dezvoltare al afacerii, luat de val, aprofundând domeniul respectiv și luând multiple decizii bazate pe intuiție. Câte dintre acestea au condus la eșecuri? Câte lecții ai învățat din parcursul acesta?


Poți continua la fel în luarea deciziilor?


Întrebarea pentru tine este dacă vrei să continui în acest fel, care a funcționat până acum, probabil cu foarte mult efort, nopți nedormite, costuri financiare semnificative sau vrei să schimbi abordarea și să te dezvolți concomitent cu echipa ta pentru a deveni mai buni și mai inspirați atunci când luați decizii.


Din perspectiva mea dezvoltarea ta și echipei tale este un pas obligatoriu pentru mediul antreprenorial de nivel mediu. Pentru că afacerile cresc până la nivelul de dezvoltare personală și profesională a antreprenorului și a echipei sale (mică sau mare), pentru că în vremuri de criză (ca cele prin care deja trecem, deși poate nu sunt atât de vizibile încă în afacerea ta) investiția în a deveni oameni noi, mai bine pregătiți este cea mai potrivită.


Și pentru că înțeleg antreprenoriatul și nevoile specifice și unice ale fiecărei entități antreprenoriale am dezvoltat și consolidat anul trecut un program de cursuri personalizate pentru echipele din companii, care pleacă de la un audit al nevoilor și se mulează în totalitate pe acestea.


Misiunea pe care mi-am asumat-o este să contribui semnificativ la dezvoltarea antreprenoriatului autohton, folosind știința afacerilor și punând în valoare resursele umane valoroase pe care le avem în interiorul companiilor. În ritmul potrivit și cu rezultate dovedite.


Articol oferit de

Cătălina Duțu, EMBA

+40 728 233 329



15 views0 comments

Comments


bottom of page