top of page
Writer's pictureCrina Diculescu

Despre Regulamentul european privind inteligența artificială

Venim în atenția dumneavoastră cu informații referitoare la Regulamentul (UE) 2024/1689 al Parlamentului European și al Consiliului din 13 iunie 2024 de stabilire a unor norme armonizate privind inteligența artificială.


Scopul regulamentui este acela de a îmbunătăți funcționarea pieței interne prin stabilirea unui cadru juridic uniform, în special pentru dezvoltarea, introducerea pe piață, punerea în funcțiune și utilizarea de sisteme de inteligență artificială (sisteme de IA). Totodată, este promovată adoptarea unei inteligențe artificiale (IA) de încredere și centrate pe factorul uman, asigurând în același timp un nivel ridicat de protecție a sănătății, a siguranței, a drepturilor fundamentale consacrate în Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, inclusiv a democrației, a statului de drept și a mediului, de a proteja împotriva efectelor dăunătoare ale sistemelor de IA în Uniune, sprijinind în același timp inovarea.


Regulamentul (UE) 2024/1689 reprezintă primul set de reglementări privind Inteligența Artificială ce are ca scop protejarea drepturilor fundamentale și menținerea sustenabilității mediului în fața sistemelor de inteligență artificială cu un grad ridicat de risc. Observăm primele interdicții în ceea ce privește uzul inteligenței artificiale. 


Conform Regulamentului, IA este „un sistem bazat pe o mașină care este conceput să funcționeze cu diferite niveluri de autonomie și care poate prezenta adaptabilitate după implementare, și care, urmărind obiective explicite sau implicite, deduce, din datele de intrare pe care le primește, modul de generare a unor rezultate precum previziuni, conținut, recomandări sau decizii care pot influența mediile fizice sau virtuale”


În contextul în care IA este utilizată din ce în ce mai mult, aceste norme sunt pe cat se poate de relevante, mai ales avand în vedere noile modalități prin care IA poate ajuta la dezvoltarea unui business: multe instrumente software de contabilitate de ultimă generație utilizează acum inteligența artificială pentru a crea proiecții ale fluxului de numerar sau pentru a clasifica tranzacțiile. Inteligența artificială generativă poate ajuta la redactare, cercetare și editare, precum și la crearea de grafice, videoclipuri; chatbot și callbot pot oferi întreprinderilor o modalitate de a-și extinde capacitățile actuale de servicii pentru clienți și de a crește volumul de solicitări preluate, iar în domeniile de cybersecurity și IT s-au dezvoltat ca urmare a IA. 


Regulamentul are o aplicare directă în toate statele membre, inclusiv România, fără a fi nevoie de eventuale transpuneri de la data de 1 august 2026, însă anumite prevederi vor fi aplicabile anterior acestei date:

  • 2 februarie 2025 intră în vigoare primele două capitole, cele care stabilesc cadrul general de aplicare, obligațiile furnizorilor și implementatorilor AI de alfabetizare în domeniu, precum și practicile interzise în domeniul AI;

  • 2 august 2025 intră în vigoare o serie de prevederi din capitolul III (reglementările legate de autoritățile naționale de notificare și de organismele de notificare), capitolele V, VII, XII (normele privind modelele de AI de uz general, Oficiul pentru AI și sancțiunile), precum și art. 78 din regulament (obligația de confidențialitate a tuturor entităților, inclusiv persoanelor fizice implicate în aplicarea regulamentului);

  • 2 august 2026 are loc aplicarea generală a regulamentului;

  • 2 august 2027 are loc aplicarea art. 6 (1) și a obligațiilor corespunzătoare - normele de clasificare pentru sistemele de AI cu grad ridicat de risc.  

Companiile din toate sectoarele de activitate, dar mai ales cele din servicii financiare, tehnologie, farma etc. (care pot utiliza în diverse moduri IA) vor trebui să se conformeze Regulamentului UE. În caz de nerespectare al interdicțiilor (ce se vor aplica peste doi ani, o mică parte a acestora intrand în vigoare în șase luni), sancțiunile sunt semnificative, chiar și de pana la 7% din cifra de afaceri globală.

Business-urile care utilizeză IA vor trebui să evalueze posibilele riscuri în raport cu noile prevederi.


✅ Ne puteți contacta pentru detalii suplimentare și suntem disponibili pentru a vă răspunde la orice întrebare. 

O zi frumoasă,Echipa Grecu Partners

(+4) 031 426 0745

18 views0 comments

Comments


bottom of page