Odată cu evoluția domeniului stomatologiei au apărut numeroase tipuri de aparate dentare, fie ele fixe, mobile sau invizibile. Atât aparatele dentare metalice, cât și cele cu safir sunt dispozitive care aplică o presiune asupra dinților pacientului cu scopul alinierii acestora pe arcada dentară și obținerea zâmbetului perfect.
În continuare vom prezenta câteva avantaje și dezavantaje ale celor două tipuri de dispozitive.
Aparatul dentar metalic
Este opțiunea clasică de tratament, dar eficientă și cu rezultate bune. Un aspect mai puțin plăcut pentru unii pacienți este faptul că acest aparat este vizibil în timpul vorbirii și atunci când zâmbesc, deoarece bracketurile sunt lipite pe fața frontală a dinților. Pe de altă parte, aceste tipuri de aparate sunt recunoscute pentru rezistența crescută și pentru prețul foarte accesibil, raportul preț-calitate fiind favorabil.
Aparatul dentar safir
Este opțiunea modernă de tratament care oferă anumite avantaje pacienților, atât din punct de vedere estetic, cât și funcțional. Bracketurile din Safir sunt transparente și nu își schimbă culoarea pe parcursul tratamentului, fiind opțiunea ideală pentru un tratament discret. Este mult mai confortabil decât un aparat dentar obișnuit, datorită texturii ușoare a materialelor, rezistența și eficiența crescute ale acestuia ducând la rezultate extraordinare.
Preț aparat dentar
Tipul aparatului dentar se alege împreună cu medicul specialist ortodont, întrucât fiecare caz este individualizat și necesită tratamente personalizate și costuri diferite. Având în vedere toate avantajele aparatului dentar safir, acesta presupune și un cost mai ridicat față de opțiunea clasică, metalică.
Etapele tratamentului cu aparat dentar
Prima etapă este reprezentată de consultația de specialitate, în care medicul ortodont va examina cavitatea bucală și va recomanda investigațiile medicale necesare. Pe baza rezultatelor investigațiilor, în a doua ședință, se realizează planul de tratament și se stabilesc tipul de aparat, etapele tratamentului și costurile. Înainte ca aparatul dentar să fie aplicat pe dinți, este, de asemenea, necesară o ședință de igienizare profesională, indiferent de tipul de aparat dentar ales. Ultima etapă este montarea aparatului dentar, urmată de controale periodice.
În concluzie, cele două tipuri de aparate dentare sunt identite în ceea ce privește calitatea tratamentului ortodontic, principala diferență constând în aspectul lor exterior. Ambele opțiuni pot fi aplicate tuturor pacienților, de orice vârstă, indiferent de afecțiunile lor, care își doresc îmbunătățirea sănătății orale și obținerea zâmbetului perfect.
.............
Articol oferit de Dr. Lorelei Nassar
Clinica de Stomatologie și Implantologie Dentară
Website https://www.drnassar.ro/
Telefon +40 314 257 954
E-mail contact@drnassar.ro
Kommentare