top of page
Writer's pictureCrina Diculescu

Gestionarea timpului și de ce nu avem timp pentru nu

Gestionarea timpului este un fel de a fi sau a nu fi al vremurilor noastre. De multe ori, prinși în multitudinea de acțiuni și de tentații despre cum să petrecem timpul personal și/sau profesional, punem o presiune extraordinar de mare asupra noastră.

Cât de normal este să nu avem timp pentru noi? Marea majoritate va spune că nu este normal să uităm că existăm. Va spune că stresul nu este firesc în viața noastră. Cu toate acestea faptele noastre contrazic, de multe ori, afirmațiile. Realitatea este că ne cunoaștem prea puțin. Pare chiar o slăbiciune să te apleci asupra ta, să îți acorzi timp în primul rând ție, să îți gestionezi timpul plecând de la tine însuți. Sau ești numit egoist, așa te și simți, atunci când te pui pe primul plan și te asiguri că ești bine și în echilibru în primul rând tu, înaintea șefilor, colegilor, copiilor, partenerilor de viață, prietenilor și altor membrii ai familiei. De câte ori ai spus oare ”Finalizez și acest task, acest proiect, mă ocup și de această situație și apoi voi avea în final timp și pentru mine.”? Și nu-i așa că a apărut o altă urgență, un alt proiect important, o altă situație și iar ai trecut pe locul secundar? Din nou și din nou, cam toată viața ta. Începe gestionarea timpului cu tine! Gestionarea timpului utilizând acest instrument numit Managementul timpului (Time management) înseamnă să te cunoști extrem de bine, să îți înțelegi și exprimi valorile, să le urmezi în tot ceea ce faci, să te accepți așa cum ești în prezent și să aduci schimbări în viața ta în ritmul care ți se potrivește. Ceilalți nu se vor schimba și nu își vor schimba atitudinea până când tu nu te schimbi în interiorul tău. ” În primul rând este nevoie să avem grijă de noi înșine, pentru a putea apoi avea grijă de alții.” În cartea Nimic nu se schimbă până când tu nu te schimbi de Mike Robbins, este un citat din dr. Weil: ”Cu fiecare bătaie, inima pompează sânge mai întâi către ea însăși și apoi spre restul organismului. Așa trebuie să funcționeze ca să rămânem în viață. Același lucru este valabil și pentru noi, ca ființe umane. În primul rând trebuie să avem grijă de noi înșine, pentru a putea apoi avea grijă de alții.” Iar pentru a avea grijă de tine și de alții ai nevoie de o bună gestionare a timpului în familie, în gospodărie, la lucru și în toate relațiile din viața ta.

Grija pentru tine și timpul tău nu exclude grija pentru ceilalți Este firesc și cât de poate de uman să ne dorim să fim alături de ceilalți, să le fim suport și sprijin. Doar că în realitate putem face acest lucru, cu beneficii pe termen lung, atunci când reușim să fim în echilibru cu noi înșine. Doar așa suntem un model și contribuim la dezvoltarea celorlalți fără a-i face dependenți de noi, de ajutorul nostru. În realitate, lumea nu are nevoie de eroi, ci de persoane integre, în armonie cu eul propriu și care știu să facă diferența între sacrificiul și sprijin.

Să te pui pe tine pe primul plan, în sensul celor de mai sus nu este egoism. Egoism este să le ceri celorlalți să te pună pe tine pe primul plan, să vorbești doar despre tine, problemele și provocările tale. Înseamnă să ceri atenție, uneori chiar și prin a te pune la dispoziția celorlalți. Poate că sună dur, dar a te lăsa condus în acțiunile tale de ce vor ceilalți, este o manifestare a orgoliului tău, te validezi prin intermediul celorlalți. Este vorba despre imaginea ta oglindită în alții. Nu aceasta este definiția altruismului.

Care sunt pașii în organizarea timpului plecând de la tine? Poate ai mai auzit că perfecțiunea nu există, că tu nu ești perfect, ceilalți nu sunt perfecți și nu există plan perfect, organizare perfectă a timpului tău. Paradoxul este că acest lucru este cu adevărat minunat, lasă loc de creștere, de dezvoltare, dincolo de ce îți poți imagina la un anumit moment. Îți propun câțiva pași pe care să îi urmezi în viața ta de zi cu zi pentru o mai bună gestionare a timpului:

  1. Conștientizarea a ceea ce se întâmplă și ce faci. Ești oare conștient(ă) că viața se scurge și ești atras(ă) în capcana timpului? Ești conștient(ă) că acțiunile tale, acele ”trebuie” de care nu te debarasezi prea ușor (pentru că nu știi cum) sunt generatoare de stres și te conduc la a pune presiune pe tine și pe ceilalți? Că modul în care îți gestionezi timpul, plecând de la ce au nevoie toți ceilalți, este defectuos și te împiedică să fii fericit? Că te ascunzi în acțiuni și evenimente din viață ca să fugi de tine și de prioritățile tale?

  2. Acceptarea a cine ești și ce poți realiza astăzi și acum. În acest moment din timp, din viața ta, ai anumite capabilități, aptitudini, dobândite până la acest moment, în funcție de experiența educațională, profesională și personală. Acceptă ce poți să faci și lucrează, cu un plan bine definit, la dezvoltarea ta, în ritmul care ți se potrivește. Vizualizează unde vrei să ajungi și lasă-te purtat de acțiunile tale și oamenii pe care îi întâlnești spre îndeplinirea acestora.

  3. Acceptarea celorlalți așa cum sunt ei. Pe de o parte ești parte dintr-un context macro, un ecosistem care se ”mișcă” într-o anumită direcție, uneori imprevizibilă, indiferent dacă tu ești sau nu conștient de acest lucru. De exemplu, nu poți influența traficul, războiul din Ucraina sau ora la care este programată o ședință în firma în care lucrezi. Așa că nu mai da vina pe acestea, fii conștient(ă) de existența lor și manageriază timpul tău extra, acela pe care îl poți controla cu adevărat. Dacă îți vei programa multe activități uitând sau sperând că traficul va fi mai puțin intens ca printr-o minune, află că responsabilitatea pentru insucces este a ta și numai a ta și nu sunt ceilalți vinovați.

  4. Analiza în permanență a progreselor, a planului tău. Știu că mulți facem acest lucru, personal și profesional. Și mai știu că de multe ori este un prilej de a ne arăta nemulțumirea pentru ce am realizat. De a ne simți vinovați pentru toate acele taskuri pe care nu le-am dus la bună îndeplinire și pentru greșelile iminente. Cum ar fi să schimbăm paradigma și să ne vorbim frumos, să începem întâi cu ce am reușit să facem, cu progresele noastre? Ce spui să înțelegi ce te-a împiedicat în acțiunile tale? Îți propun să-l reduci la dimensiuni nesemnificative, să îl lași să moară pe acel critic interior cu care ți-ai petrecut viața începând din copilărie.

  5. Să ne schimbăm cu ușurință. Dacă din pașii anteriori facem o rutină și urmăm cu disciplină etapele de mai sus, schimbarea vine lejer și firesc în viața noastră. Nu este nevoie să luptăm pentru a obține binele interior și echilibrul. Orice luptă are morți și răniți, așadar de ce ar fi necesară? Pe de altă parte, echilibrul se caută și obține în fiecare zi, de mai multe ori chiar. Da, este nevoie de echilibru pe toate planurile pentru a produce schimbarea. Atunci când ne concentrăm pe a schimba doar anumite aspecte din viața noastră, apar durerea și stresul, iar rezultatele sunt parțiale și neadecvate pe termen mediu și lung.

Există ceva ce poți face pentru o schimbare reală a vieții tale? Pentru mine a existat un moment 0 în face ca această schimbare despre care am menționat anterior să fie posibilă și ușoară. Am urmat un mini program de managementul timpului cu aproximativ trei ani în urmă. A fost parte dintr-un curs mai amplu și recunosc deschis că, în prima fază doar m-a șocat, mi s-a părut interesant, dar cumva nerealist. Mi se părea că cei care reușesc să aplice principiile managementului timpului, să își organizeze în acest fel agenda zilnică sunt un pic ”extratereștrii”. În lunile următoare am resimțit acut presiunea multiplelor îndatoriri, sarcinilor profesionale și personale pe fondul unei probleme medicale care a necesitat multe ore de recuperare zilnice, săptămânale pentru mai multe luni. Și am înțeles brusc că de fapt totul în viață este despre priorități, despre cum alegi acele activități cărora le spui nu, pentru a face loc celor de care ai nevoie cu adevărat în viața ta. Am început să aplic cu disciplină lucrurile învățate la curs, le-am integrat în eul meu, în viața mea și rezultatele nu au întârziat să apară. De atunci am studiat managementul timpului din multe perspective, am citit multe cărți, am discutat cu oameni echilibrați, pe de o parte și ultra ocupați, pe de altă parte, și am pus în practică mult din tot ce am auzit, citit și descoperit între timp. Schimbarea în bine, atât de posibilă, pe care am resimțit-o în viața mea, m-a determinat să realizez acest curs de Managementul timpului, extrem de interactiv, în care cursantul este privit atât din punct de vedere personal, cât și profesional. În acest curs, fiecare rând, exemplu, exercițiu, aplicație etc. au fost documentate științific și testate de mine și, mai nou, de absolvenții sesiunilor anterioare. Iar cursul de transformă prin și cu fiecare generație de cursanți. Nu mai există scuze pentru a face mai mulți bani în același timp și cu mai puțin stres! Un curs presupune investiție de bani și probabil vei spune că nu îți permiți… Poate că există lucruri, haine, servicii la care poți renunța pentru o perioadă? Mai ales dacă și tu conștientizezi că există și alte modalități prin care poți face mai mulți bani, mai ușor. Participarea la atelierele prin care să înveți cum îți poți gestiona altfel timpul, presupun investiție de timp și este nevoie de energie pentru implicare. Iar tu nu ai timp, am stabilit deja… Întrebarea este dacă ești dispus(ă), în adevăratul sens al cuvântului să îți faci timp pentru tine și pentru prioritățile tale. Recomandarea mea este să investești în tine, în a te descoperi, în a afla cine ești și cum poți să îți organizezi timpul plecând de la nevoile tale reale de dezvoltare. Ce spui, îi acorzi o șansă acestui instrument de organizare a timpului? Ești pregătit(ă) să afli mai multe? De fapt, ești pregătit să îți acorzi o șansă să ai mai mult timp?

Articol scris de Catalina Dutu

www.eacs.ro/post/gestionarea-timpului-%C8%99i-de-ce-nu-avem-timp-pentru-nu



9 views0 comments

Comments


bottom of page