Termenul de procrastinare a intrat relativ de curând în vocabularul și atenția mea, ca parte din preocuparea pentru managementul timpului.
Cum a întârzia să execuți anumite taskuri este ceea ce am făcut de multe ori pe parcursul vieții și ceea ce în continuare mai fac (deși mult mai rar și asumat în această etapă a vieții mele). Pentru că procrastinarea reprezintă o modalitate de a pierde timpul și de a te autosabota, evident că am căutat tot mai multe detalii.
Pe de altă parte, am aplicat tot felul de strategii pentru a înțelege care mi se potrivesc și ce pot păstra dintre toate tehnicile și instrumentele la un click distanță.
Printre materialele recente excelente pe care le-am descoperit referitoare la acest subiect, este și cartea Cum să nu mai întârzii. Tot ce trebuie să știi despre procrastinare - Jane B. Burka și Leonora M. Yuen pe care ți-o recomand dacă ai nevoie de o altă perspectivă pentru acest subiect. Organizarea eficientă a timpului presupune printre altele și a învăța să reduci procrastinarea din viața ta.
Ce înseamnă a procrastina?
Sunt acele momente în care știi că este necesar să iei o decizie, să faci o acțiune, să te rupi dintr-o relație personală sau profesională dăunătoare și totuși nu o faci.
Știi că ai nevoie să te apuci de mai multă mișcare, să mănânci sănătos, să integrezi în viața ta obiceiuri sănătoase, dar totuși amâni și tergiversezi. Obiectivele stabilite, rezoluțiile, asumate în oglindă și pentru care nu există cineva care să te controleze se diluează ușor și se pierd printre multe altele. A procrastina înseamnă a împinge sarcinile pentru mâine, pentru altă zi când ne spunem că vom avea mai mult timp, mai multă energie, mai multă claritate, mai multe informații și tot așa. În realitate, tot ce avem este ziua de astăzi, momentul prezent. Nimeni nu știe cum va arăta viitorul, din experiență lucrurile se schimbă cu rapiditate de pe o zi pe alta și totul este, de cele mai multe ori imprevizibil, inclusiv cu lucrurile banale. Iar cel mai bun moment pentru a acționa este chiar acum.
Dincolo de termenul pe alocuri prețios, acesta de a procrastina, cert este că are conotații psihologice, vine din psihic și primul pas este să înțelegem mecanismul din spatele acestuia.
Organizarea timpului într-un mod eficient are mare legătură cu modalitatea în care reușim să învingem procrastinarea.
Care sunt motivele pentru care procrastinăm?
În primul rând, a procrastina nu vine din faptul că suntem leneși. Aceasta poate fi o veste bună sau măcar surprinzătoare. Dacă stai să te gândești, procrastinează și cei care sunt extrem de activi și implicați în foarte multe proiecte.
A fi workaholic este tot o formă de a întârzia la întâlnirea cu tine și ce este relevant pentru tine.
A pierde timpul și a te afunda în distracții și plăceri de moment, indiferent de natura acestora este pentru că uneori confruntarea cu realitatea poate fi prea dură.
Așa că pentru a înțelege mai bine de unde vine procrastinarea și a găsi modalități prin care să îi contracarăm efectele, iată care sunt motivele ascunse pentru care o practicăm:
din teama de a fi controlat - deși aparent se întâmplă rar, unii oameni refuză să execute taskuri necesare doar pentru se simt în control chiar dacă acest lucru presupune să ignore evidentul;
din teama de eșec - sunt persoane căror le este teamă de a pierde o bătălie și care preferă să nu intre în arenă din acest motiv. Preferăm să lăsăm pe altcineva să fie factorul de decizie în viața noastră pentru ca în cazul unui eșec să fie acesta cel responsabil. Amânăm să executăm un task pentru ca să avem scuza că nu am avut timp să îl facem suficient de bine și din această cauză a fost tratat superficial sau are erori.
din teama de succes - pur și simplu nu știm să gestionăm succesul, ni se pare că acesta atrage cu sine consecințe de tipul oamenii de succes sunt singuri. Succesul presupune eforturi, expunere, competiție. Uneori ni se pare că nu merităm să avem succes, ceva din simptomul impostorului este cuibărit în psihicul nostru. Chiar dacă avem succes până la un anumit nivel, dacă observăm că amânăm constant anumite activități care ne-ar duce mai departe, este posibil să fie din frica de succes.
Posibil ca în viața noastră, în funcție de arie, profesională sau personală, să procrastinăm dintr-un motiv sau altul. Din perspectiva mea, important este să ne cunoaștem foarte bine, să ne înțelegem așa cum suntem și să acceptăm situația așa cum se prezintă aceasta. Primul pas spre progres este acela de a intra în rolul de observator și a vedea de unde să pornim cu schimbarea.
Dacă ți se pare că ești în acel moment în care să descoperi mai bine cum să ai o relație mai bună cu timpul, inclusiv de găsi cea mai bună modalitate de a evita procrastinarea, te aștept la Cursul de Managementul timpului pentru a avea un punct de plecare și o structură.
Comments