top of page
Writer's pictureCrina Diculescu

Neurofeedback-ul poate reduce stresul!


Tratamentul stresului reprezintă o preocupare constantă în ultimii ani în sistemul medical românesc. Pe lângă metodele tradiționale, care nu întotdeauna oferă rezultatele dorite, există instrumente inovatoare și eficiente în gestionarea acestei probleme.

 

În acest articol, vom explora o tehnologie non-invazivă și non-medicamentoasă pentru tratarea stresului, care nu doar că reduce simptomele, dar este și o cale durabilă către autoreglarea psihofiziologică. Este vorba despre neurofeedback, un instrument modern, disponibil și în clinica Aida Ivan. Sunt atât studii, cât și păreri neurofeedback care atestă importanța și eficiența acestuia în managementul stresului.


Cum îți afectează stresul creierul?

Stresul afectează profund creierul, atât în ceea ce privește structura, cât și funcționarea acestuia. Atunci când suntem stresați, corpul nostru produce hormoni de stres, cum sunt cortizolul și adrenalina. Acești hormoni pregătesc corpul pentru un răspuns de tip „luptă sau fugi”, o reacție la o amenințare din exterior.

Până la un punct, această reacție este utilă, pentru că ne ajută să facem față situațiilor dificile. Spre exemplu, în cazul în care ai nevoie să susții un discurs, creșterea nivelului de cortizol te ajută să fii bun în ceea ce faci. Însă, stresul cronic poate cauza modificări negative în creier. O expunere prelungită la cortizol poate deteriora celulele din creier și poate reduce dimensiunea hipocampului, acea regiune implicată în reglarea emoțiilor și în formarea memoriei.


Un alt lucru nociv pe care îl face stresul în creierul tău este că afectează și funcționarea cortexului prefrontal, adică acea zonă responsabilă de luarea deciziilor și cu raționamentele. Din acest motiv, în situații de stres prelungit, unii oameni sunt mai puțin capabili să ia decizii bine fundamentate sau să gândească limpede.

 

Stresul cronic intensifică totodată reacțiile creierului la amenințări viitoare, ceea ce duce la un cerc vicios de răspunsuri tot mai accentuate la stres. De exemplu, un elev care a avut o experiență stresantă în timpului unui examen poate dezvolta o anxietate crescută înainte de testele viitoare, inclusiv în absența unei amenințări reale.


Ce este neurofeedback-ul și cum te poate ajuta?

Neurofeedback-ul este o tehnică de biofeedback ce utilizează echipamente specifice pentru a furniza un feedback în timp real despre activitatea din creier, adesea prin unde cerebrale măsurate prin electroencefalografie (EEG). Scopul său este de a îmbunătăți funcționarea cognitivă, emoțională și fizică.


În contextul gestionării stresului, neurofeedback-ul este util din mai multe motive:

●      Îmbunătățirea autoreglării - prin neurofeedback oamenii sunt ajutați să devină mai conștienți de starea lor mentală și să-și regleze activitatea cerebrală. Acest lucru poate fi util în cazurile de stres cronic, pentru că persoana va învăța să recunoască și să reducă răspunsurile cerebrale asociate cu stresul;

●      Îmbunătățirea funcției cognitive - stresul afectează negativ funcții cognitive ca: atenția, memoria sau capacitatea de a lua decizii. Prin neurofeedback aceste funcții pot fi îmbunătățite, antrenând creierul să funcționeze mai eficient;

●      Reducerea activității sistemului simpatic - stresul cronic activează uneori sistemul simpatic, acea parte a sistemului nervos ce declanșează răspunsul „luptă sau fugi”. Tot prin neurofeedback, poți învăța să diminuezi această stare și să-ți oferi o stare de calm și relaxare;

●      Reducerea anxietății - un creier antrenat să păstreze un nivel mai scăzut de activitate în anumite regiuni cerebrale ce sunt asociate cu stresul și anxietatea ajută la promovarea unui sentiment general de calm și relaxare;

●      Îmbunătățirea calității somnului - după cum poate știi, stresul cronic poate perturba somnul. Prin neurofeedback se pot regla modelele de somn, contribuind la îmbunătățirea calității odihnei și a duratei acesteia.


Studiile atestă eficiența neurofeedback-ului în gestionarea stresului

Neurofeedback-ul nu este un remediu universal, el funcționând diferit pentru fiecare persoană. Cu toate acestea, el este o componentă valoroasă într-un plan de tratament mai amplu de gestionare a stresului, putând fi combinat cu consilierea sau cu terapia cognitiv-comportamentală. La clinica Aida Ivan sunt disponibile servicii de neurofeedback, pentru tratarea: ADHD, autismului, dependențelor, insomniei, fobiilor, anxietății, depresiei, tulburărilor de alimentație, migrenelor, stresului posttraumatic, atacului cerebral.

 

Potrivit studiilor recente, terapia cu neurofeedback este un tratament sigur și eficient pentru reducerea sau eliminarea simptomelor ce apar în diferite tulburări cauzate de stres. O tulburare de stres poate include simptome fizice periculoase, cum ar fi hipertensiunea arterială sau aritmii cardiace. Prin neurofeedback, pacienții sunt ajutați să învețe să-și reducă nivelul de stres și implicit să controleze aceste simptome.

 

Institutul american Drake de Medicină Neurofizică (Drake Institute of Neurophisycal Medicine) - utilizează de peste 40 de ani terapia de neurofeedback în tulburările de stres, ADHD, insomnie, leziuni cerebrale traumatice, tulburări din spectrul autismului. În România, la clinica Aida Ivan, acest instrument este foarte solicitat, datorită eficienței sale sporite în lupta cu stresul și cu alte afecțiuni.


Articol oferit de Aida Ivan


8 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page