top of page
Writer's pictureCrina Diculescu

Așteptările nerealiste, unul dintre marii vinovați de eșecul tău în ascensiunea profesională!



Ca om de marketing, mi-am dezvoltat în timp abilitatea de a analiza piața și jucătorii ei, mai ales din punct de vedere psihologic. De-a lungul timpului, și cu precădere în perioada de când am lansat cursul de brand personal, am observat diverse aspecte comportamentale caracteristice pentru diferite categorii de persoane.


În articolul de față, mi-am propus să mă opresc asupra acelor persoane care au lucrat ani și ani de zile într-o corporație, și-au demonstrat profesionalismul, și-au construit o anumită rețea, au devenit conștiente de potențialul lor și au decis să schimbe statutul de angajat cu cel de antreprenor sau freelancer.


Convinse că sunt deja cunoscute pentru ceea ce fac și pentru activitatea deșfășurată până la

momentul schimbării pe care și-o doresc, multe persoane din această categorie pornesc la drum cu așteptări nerealiste. Aceste așteptări se manifestă prin incapacitatea de a înțelege de ce din noua poziție nu le mai e la fel de ușor să vândă cum le era ca angajat, mai ales ca au know-how și experiență profesională semnificativă.


Ei bine, în primul rând, când faci un astfel de pas, este foarte important să nu uiți că, deși resursa umană este cheia în funcționarea companiilor, totuși, brandul de firmă sprijină brandul personal și înlesnește procesul de vânzare. Când treci pe cont propriu, nu te-ai decât pe tine și ai nevoie de un timp să te afirmi ca atare, să fii perceput de clienții tăi și să capeți notorietate. Așteptarea ca de mâine să vinzi la fel de bine cum o făceai din postura de angajat, chiar dacă ești tot tu, este cât se poate de nerealistă.


Adevărul este că drumul spre succes trece prin niste etape care nu pot fi arse, indiferent de

nivelul de la care pornești. Să crezi că deja esti cunoscut, te-ai afirmat și nu mai ai de ce să

muncești la imaginea ta este o greșeală care te poate costa sau te poate dezamăgi crunt – într-atât, încât să fii tentat chiar să crezi că antreprenoriatul nu-i de tine și să vrei să renunți.


Și, fiindcă vorbim de așteptări și de percepții asupra realității, simt nevoia să mai subliniez un

aspect. În orice business, marketingul este un mecanism care trebuie să funcționeze constant. Se spune că omul cât trăiește învață și asta este perfect adevărat. De ce? Pentru că învățatul te ajută să evoluezi. Când te oprești din învățat, devii o victimă sigură a stagnarii.

Este la fel și cu marketingul. Să crezi că după una sau doua campanii de marketing, al căror

succes l-ai remarcat și te-a bucurat, te poți opri din promovare și construit de strategii înseamnă pur și simplu să te sabotezi.


Marketingul nu este doar un serviciu, pe care îl poți folosi din când în când, ci este un mecanism care trebuie ținut mereu activ. În clipa în care mecanismul se oprește, încetează și succesul tău. Și nu, nu e de vină nici agenția cu care lucrezi, nici alți oameni care te-au sprijinit pe drumul afirmării. E de vină doar așteptarea ta nerealistă că marketingul produce rezultate peste noapte.


Dar, ca să nu o mai lungesc prea mult, îți propun să te gândești la o persoana de succes pe care o admiri. Poate fi și un rock sau pop star. Uită-te puțin la ce face persoana respectivă. Dacă mai este în atentia publicului și nu s-a transformat într-o legenda a trecutului, cu siguranță se străduiește să se mențină pe culmile succesului, fie printr-un brand personal lucrat temeinic zi de zi, fie prin strategii de marketing pe care le poți mirosi de la o poștă.


Așa că, înainte de a porni la drum, amintește-ți să îți reglezi așteptările și să le adaptezi la

realitatea lumii de astăzi. Altfel, totul în jurul tău va fi doar dezamăgire.


Articol oferit de Norocel Cristina Trainer | Consultant Marketing | Branding Personal | Coach 0741.301.082| cristina@obiz.ro


5 views0 comments

Comments


bottom of page