top of page
Writer's pictureCrina Diculescu

Social Media Management – Cele mai bune practici din prezent


Indiferent de industria în care activezi, că ești o afacere mică sau mare, prezența pe rețelele sociale este obligatorie. Mai mult decât atât, nu este suficientă simpla prezență pe Facebook, Instagram, TikTok, X sau LinkedIn, ci este nevoie de o strategie atent elaborată, care să țină cont de nevoile și de preferințele comunității tale. Doar în acest fel vei reuși să te conectezi cu urmăritorii și să creezi un brand credibil și puternic în mediul online.

Ține cont de următoarele bune practici în materie de social media management, din 2024, pentru a te bucura de toate beneficiile unei promovări eficiente!


Definește clar scopul și obiectivele din social media!

Înainte de a începe o campanie de marketing pe social media, este necesar să definești cât mai clar scopul și obiectivele. Poți face acest lucru răspunzând la câteva întrebări:

  • Ce dorești să obții din promovarea pe social media: atragerea de trafic către site, să crești vizibilitatea, să generezi lead-uri?

  • Care este publicul tău țintă și ce nevoi are?

  • Cum se prezintă competiția ta pe rețelele sociale?


Ai nevoie și de Community Management!

În 2017, numărul de utilizatori de rețele sociale era de 2,7 miliarde, iar în 2023 a urcat la 4,89 miliarde, urmând să crească exponențial, până în 2027, la 6 miliarde, conform previziunilor. Așadar, dacă te întrebi unde sunt clienții tăi, răspunsul este cât se poate de clar: pe rețelele de socializare. Pentru a ajunge la ei, însă, trebuie să ai vizibilitate, iar pentru a-i câștiga, ai nevoie de credibilitate. Campaniile de community management (gestionare a comunității) te ajută în ambele direcții. 

O astfel de campanie include: monitorizarea constantă a comentariilor, mesajelor, mențiunilor și formularea unor răspunsuri  prompte și profesioniste la ele, crearea conținutului care stimulează interacțiunea (întrebări, sondaje, concursuri), facilitarea discuțiilor între membrii comunității. 

Înainte de toate, însă, este obligatoriu să-ți cunoști pe îndelete publicul țintă, pentru că, fără a-l cunoaște, este imposibil să-i livrezi conținutul care să-l intereseze, să-l „atingă” sau să-l convingă. Studiază datele referitoare la: sexul, vârsta, interesele și comportamentele urmăritorilor, pentru a alcătui profilul acestora și a te asigura de o direcționare eficientă a campaniilor de promovare în social media.


Scrie propria rețetă a succesului!

Rețeta de succes în social media, dacă există așa ceva, nu funcționează pentru fiecare afacere. De aceea, oferă-ți răgazul de a testa, chiar de a greși și a învăța din greșeli, astfel încât să ajungi, într-un final, să știi ce funcționează în cazul afacerii tale. Care sunt platformele pe care brandul tău are cel mai mare succes, ce mesaje să livrezi astfel încât să ai parte de reacții numeroase, cât de des să postezi și la ce ore, ce buget să stabilești pentru social media marketing etc.


Creează o strategie de conținut pentru social media!

O strategie de conținut este o verigă obligatorie a conexiunii cu publicul tău. Ai în vedere ca mesajele să fie publicate în mod consecvent, având același ton și același stil. Aceste lucruri te ajută să-ți construiești o identitate de brand, care transmite încredere în produsele sau serviciile pe care le oferi, indiferent ce sau câte platforme sociale utilizezi. Postările pot conține: text, imagini și grafice, reels sau videoclipuri, sondaje, caruseluri, citate motivaționale sau relevante pentru domeniul tău etc.


Folosește vizualuri care stârnesc atenția în social media!

Conținutul vizual este mult mai atrăgător, pe rețelele sociale și, în general, în mediul online, decât cel bogat în text. Așadar, creează postări originale, care ies în evidență, stârnind interesul publicului.  

Folosirea elementelor vizuale în social media marketing te ajută să-ți îmbogățești conținutul, să primești reacții și să creezi o experiență memorabilă pentru utilizatori. Aceștia vor identifica, ulterior, mai ușor brandul, pe baza elementelor vizuale cu care au intrat în contact și care le-au rămas în memorie. În acest fel, utilizatorilor le va fi mai ușor să asocieze, pe termen lung, anumite elemente cu afacerea ta.


Analizează periodic rezultatele!

Social media marketing nu reprezintă o strategie de tip „Set it and forget it”, ci este necesar să verifici rezultatele în mod frecvent, pentru a vedea ce funcționează și ce nu. Poți analiza, în acest sens, rata de implicare (procentul din totalul publicului care interacționează cu postările, prin aprecieri, comentarii și distribuiri), rata de clic (măsoară procentul de utilizatori care accesează un link sau un buton call to action din postare) sau analiza sentimentului (negativ, pozitiv sau neutru – din comentarii, mențiuni sau recenzii).

Rețelele sociale sunt într-o continuă schimbare, provocându-i pe social media manageri să învețe abilități noi, să-și perfecționeze abordarea și să fie la curent cu tot ce se poartă în materie de tool-uri. 


La NOA Digital, suntem mereu pe fază pentru a afla care sunt noile trenduri și pentru a fi la curent cu algoritmii rețelelor, astfel încât să le furnizăm partenerilor noștri rezultate, atât în campaniile SEO, cât și în cele de social media management. 

15 views0 comments

Comments


bottom of page